Polykarbonat

Polykarbonat – PC är en av de mest användbara plasterna, tack vare kombinationen väderbeständighet och extremt stor slagseghet även vid låga temperaturer. Naturfärgen är glasklar med en svag gråtoning.

Fördelar med polykarbonat

PC har en stor styvhet, drag- och böjhållfasthet samt är mycket slagfast. Det är dimensionsstabilt och har utmärkta dielektriska egenskaper. PC är resistent mot svaga syror, alifatiska kolväten, paraffin, alkoholer (förutom metanol), oljor och fetter. Plasten är slagtålig och kan utformas som en brottsäker plastskiva. Skivan har en blank yta, hög klarhet och ett högt ljusgenomsläpp. Plasten är skyddad mot missfärgning som gulning från solen och kan därför användas både inom- och utomhus.

Användningsområde

PC används till fönsterrutor, maskinskydd, inbrottsskydd, utomhusarmaturer, hockeyrinkar,kåpor, visir, propellrar, filmkassetter, reläer, kontaktlinser m.m.

Tack vare sin slagtålighet lämpar sig väl som exempelvis inbrottssäkra fönsterrutor. Skivorna eller plasten är nästan omöjlig att med kraft ta sönder. Ett tydligt exempel på slagtåligheten är att kravallpolisernas sköldar är framställda av polykarbonat.

Begränsningar

Repmotståndet hos polykarbonat är dåligt men kan ytbehandlas med en extra reptålig yta för bl.a. skyddsglasning av traktorshytter m.m. PC angrips av oxiderande syror, baser, ammoniak, metanol, aromatiska och klorerade kolväten och kan inte användas kontinuerligt i varmvatten över 60°C.

Skivor: Extuderade 0,75-15mm
Ofärgade transparenta, infärgade och mönstrade.
Finns även med ett extra reptåligt ytskikt och utomhuskvalitéer.