ABS plast

ABS (Akrylnitril-Butadien-Styren) är en högslagseg plast som är utmärkt att vakuumforma och bearbeta. Materialet har en god kombination av mekaniska och kemiska egenskaper. ABS har goda lågtemperatur- och vakuumformningsegenskaper samt låg formkrympning. Plasten är beständig mot vatten, oorganiska salter, alkalier och vissa syror. Naturfärgen är mjölkvit eller ljusbrun, men med obegränsade infärgningsmöjligheterna.

Användningsområde

ABS används för väldigt mycket och är en mångsidig plast. Några exempel som är typiska användningsområden för ABS:

  • Allmänt: leksaker, skyddshjälmar, olika konsumentprodukter, telefoner, skyddshjälmar i plast.
  • Apparater: höjen till olika hushållsapparater, dammsugare, kontrollpaneler för vitvaror
  • Bilindustrin: invändiga dörrpaneler, stolpar, galler, spegelhållare, instrumentpaneler
  • Extrudering: skivor, möbelkanter, kylskåpsinsatser, bagage, tak till fordon

Fördelar

Det finns flertalet fördelar med denna typ av plast som gör ABS till ett självklart val. ABS har goda lågtemperatur- och vakuumformningsegenskaper samt låg formkrympning. Plasten är beständig mot vatten, oorganiska salter, alkalier och vissa syror.

Begränsningar

Väderbeständigheten för ABS utan PMMA är begränsad, den gulnar, åldras och blir spröd. Materialet har låg resistens mot lösningsmedel. För normalkvaliteten är mjukningstemperaturen låg.

Identifiering:

Brinner med sotande, orangegul låga. Luktar som gummi.

Variationer

ABS Matt är ett mycket vanligt förekommande material inom framförallt fordonstillämpningar och har satt standarden för hytt- och kupéinredningar under många år. Den silkesmatta ytan ger en exklusiv touch och lämpas utmärkt för bearbetning och behåller sin matthet även efter vakuumformning.

ABS/ASA är framförallt plasten för utomhusbruk. Den har utmärkt UV-resistans kombinerat med standard ABS goda mekaniska egenskaper.

ABS/PMMA är är plasten med ett ytskikt av slagseg akryl och är en smart plast som kombinerar ABS-materialets styrka med akrylens hårdhet, reptålighet och UV-resistans ger goda utomhusegenskaper.