ABS

ABS – Akrylnitril-Butadien-Styren

ABS – Akrylnitril-Butadien-Styren är en högslagseg plast som är utmärkt att vakuumforma och bearbeta. Materialet har en god kombination av mekaniska och kemiska egenskaper. ABS har goda lågtemperatur- och vakuumformningsegenskaper samt låg formkrympning. Plasten är beständig mot vatten, oorganiska salter, alkalier och vissa syror. Naturfärgen är mjölkvit eller ljusbrun, men med obegränsade infärgningsmöjligheterna.

Användningsområde

ABS används ofta i maskinkåpor, väskor, småbåtar, behållare i kylskåp, hjälmar, leksaker, köks- och kontorsmaskiner, möbler, industridetaljer, reklamsammanhang m.m. ABS är lätt att vacuumforma och den har hög slagtålighet. Skivor: 1-6mm färgade med matt eller blank slät eller narvad yta.
Fördelar

ABS har goda lågtemperatur- och vakuumformningsegenskaper samt låg formkrympning. Plasten är beständig mot vatten, oorganiska salter, alkalier och vissa syror.
Begränsningar

Väderbeständigheten för ABS utan PMMA är begränsad, den gulnar, åldras och blir spröd. Materialet har låg resistens mot lösningsmedel. För normalkvaliteten är mjukningstemperaturen låg.

Identifiering

Brinner med sotande, orangegul låga. Luktar som gummi.

Variationer

ABS Matt är ett mycket vanligt förekommande material inom framför allt fordonstillämpningar och har satt standarden för hytt- och kupéinredningar under många år. Den silkesmattaytan ger en exklusiv touch och lämpas utmärkt för bearbetning och behåller sin matthet även efter vakuumformning.

ABS/ASA är framför allt ABS-plasten för utomhusbruk. Den har utmärkt UV-resistans kombinerat med standard ABS goda mekaniska egenskaper.

ABS/PMMA är en ABS-plast med ett ytskikt av slagseg akryl och är en smart plast som kombinerar ABS-materialets styrka med akrylens hårdhet, reptålighet och UV-resistans ger goda utomhusegenskaper.

Rulla till toppen