Plexiglas & Akrylplast

Plexiglas är folkmun för akryl som är en amorf termoplast som bland annat innebär att materialet är transparent utan tillsatser. Plexiglas är ett varumärke för akrylplast. Akrylplast kallas ibland även ”akrylglas” eller bara ”akryl” och den kemiska benämningen är polymetylmetakrylat (PMMA). Akrylen har en mycket god åldringsbeständighet och UV-beständighet. Akryl finns i två kvaliteter, gjuten och extruderad (xt). Skivor från 2-25 mm. Toleransen på en gjuten skiva är 10% +/- 0,1 mm. Toleransen på en extruderad skiva är +/- 0,1 mm. Skivorna är blanka men finns i olika varianter t ex, matterade(satin), ofärgade, färgade transparenta och helt infärgade samt mönstrade.

Akrylplast och dess egenskaper

Akrylplast är en förhållandevis styv plast, styvare än andra glasklara plaster såsom polykarbonat och polyestrar (PET). Den är inte särskilt töjbar i rumstemperatur vilket gör att den kan spricka vid kraftigare deformationer. Materialet kan ändå böjas och formas vid låg värme utifrån behov. Det är även möjligt att såga, borra och gänga förutsatt att det görs på rätt sätt.

Plexiglas är inte lika spröd som polystyren (det glasklara plastmaterial som exempelvis CD-askar brukar vara gjorda av) och mycket mer slagtåligt än härdat glas. Men materialet har inte alls samma enormt höga slagseghet som polykarbonat. Kom ihåg att detta material är känsligt för aceton, alkohol, klorerade kolväten (ex. kloroform) och syror.

Plexiglas användningsområde

Akryplastskivor används till inglasningar i många sammanhang där man vill ha något som är lättare, billigare, slagtåligare och har bättre formbarhet än glas. Materialet är också ett populärt utgångsmaterial för vidare formning till inrednings- och displayprodukter, mm.  Några andra exempel på användningsområden är belysning, ljusskyltar, displayer, broschyrställ, möbler, sanitetsgods, bullerskärm, båtrutor mm. Materialet är återvinningsbart så glöm inte att återvinna överflödigt material för allas skull.

plexiglas akrylplast